kapelusz góralski - żywiecki






Opis
rondo obszyte czerwoną taśmą
dostępne rozmiary od 52-63

W 1926 r. prof. dr Witold Gądzikiewicz [Strój Górali Podhalańskich pod względem higjenicznym] pisał, że: „Nakrycie głowy stanowi mały, zgrabny, miękki kapelusik, z małem równem i spuszczonem rondem (skrzalami), obszytym dokoła wstążeczką niebieską lub zieloną. ... Starsi górale noszą kapelusiki o szerszych nieco i lekko odwiniętych skrzalach, obszytych czarną tasiemką.”
Kiedyś górale często pokrywali kapelusze tłuszczem, aby były trwalsze i nieprzemakalne.
„Góralski kapelusz jest też pod względem higjenicznym o wiele właściwszy, niż inne nakrycie głowy np. czapka z twardym daszkiem. Kapelusz dzięki swym skrzydłom osłania twarz i oczy, a jednocześnie nie uciska tętnic i żył na czole, jak to czynią czapki i twarde kapelusze” [Witold Gądzikiewicz, Strój Górali Podhalańskich pod względem higjenicznym, 1926 r.].
"...ubiór w harmonii z szerokim, czarnym kapeluszem, galonkiem lub wstęgą opasanym i na jedno ucho nasadzonym, daje postać zucha podpiłemu (zwyczajnie) góralowi." [Ludwik de Laveaux, Górale Beskidowi 1851 r.]